1 στους 3 ηλικιωμένους πάσχει από κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επιβαρύνει το 27% των ηλικιωμένων ανθρώπων σε Ελλάδα ενώ στις ακριτικές περιοχές φτάνει το 32%. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Η κατάθλιψη σε αυτή την ηλικία είναι κυρίως βιολογική και όχι ψυχολογική, όπως είναι συνήθως σε νεαρότερες ηλικίες. Ο ρόλος της απώλειας είναι πολύ σημαντικός σε αυτές τις μορφές κατάθλιψης. Η απώλεια δεν είναι μόνο ο θάνατος του συντρόφου ή ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά μπορεί να είναι η απώλεια χρημάτων, αυτονομίας ή ακόμα και ένα γεγονός, όπως το να φύγει το εγγόνι από το σπίτι για σπουδές, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση κατάθλιψης.

Δυστυχώς, σε αυτή την ηλικία γίνεται συχνά λανθασμένη διάγνωση καθώς συγχέονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης με εκείνα της άνοιας. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη όταν δεν γίνεται διάγνωση της μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, μεταξύ αυτών και στην άνοια.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και υπεύθυνος της μονάδας Ψυχογηριατρικής στο Αιγινίτειο Νοσοκομείο, Αντώνης Πολίτης, αναφέρει πως η πρόληψη πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ψυχικής υγείας και σε επίπεδο παθολογίας.

Εμείς όμως, πέρα από το να φροντίζουμε να απευθύνονται σε ειδικούς, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι να τους δείχνουμε και να τους κάνουμε να νιώθουν χρήσιμοι. Πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία, στην οικογένεια. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να τους επιβαρύνετε με δουλειές, πχ πληρωμές, εξωτερικές δουλειές κτλ, είναι κάτι που θα τους κάνει να νιώσουν απαραίτητοι και θα τους “βγάλει” από το σπίτι και τη ρουτίνα τους. Ταυτόχρονα, δίνοντάς τους ένα βιβλίο που ξέρουμε πως θα τους ενδιαφέρει ή κάποια ασχολία που θα ενεργοποιήσει το μυαλό τους (σταυρόλεξο, sudoku, επιτραπέζια, παζλ), τους βοηθάμε να καταπολεμήσουν ασθένειες του εγκεφάλου. Παράλληλα, καλό θα ήταν να φροντίζουμε και τη σωματική τους δραστηριότητα. Πρέπει να κρατούν το σώμα τους σε εγρήγορση, να διατηρούν ένα μοντέλο άσκησης που θα τους βοηθήσει να προλάβουν καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις.

#ψυχολογία #κατάθλιψη #τρίτη ηλικία