6 σημάδια ότι η δουλειά σου σε έχει εξουθενώσει ψυχικά

Το ότι η δουλειά μας κουράζει δεν είναι κάτι αφύσικο. Όμως. η ψυχική εξουθένωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Η έννοια της ψυχικής εξουθένωσης από την εργασία επινοήθηκε στις αρχές του '70 για να χαρακτηρίσει τις αμείλικτες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το εργασιακό άγχος. Πολύ συχνά μπερδεύουμε τα συμπτώματα της εξουθένωσης με ένα απλό κρύωμα ή πιστεύουμε απλά ότι έχουμε “κακό” εργοδότη. Υπάρχει όμως περίπτωση να υποφέρουμε από εργασιακό άγχος και να μην το έχουμε καταλάβει. Δείτε πια σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταλάβετε και τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Κάνετε λάθη στα πιο απλά πράγματα

Η ξαφνική έλλειψη προσοχής ακόμα και σε πράγματα που κάνετε καθημερινά, μάλλον πρέπει να προσέξετε το άγχος σας. Σύμφωνα με ολλανδούς ερευνητές, αν ξεχνάτε γενέθλια, επετείους, τα ψώνια του σουπερμάρκετ, ακόμα και να φάτε ή κάνετε λάθη σε εργασίες που θεωρούνται εύκολες και που μέχρι πριν λίγο καιρό εκτελούσατε με ευκολία τότε μάλλον το άγχος “καταλαμβάνει” πολύ μεγάλο μέρος του εγκεφάλου σας.

Είστε υπερβολικά κυνικοί

Παρατηρήστε αν έχετε γίνει πιο σαρκαστικοί και απότομοι με τους φίλους σας, χωρίς λόγο. Ο κυνισμός είναι ένας από τους πρώτους μηχανισμούς που βάζει σε λειτουργία ο οργανισμός μας όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το στρες.

Τάσεις φυγής

Όλοι έχουμε ονειρευτεί πως θα ήταν να βγάζαμε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, αλλά αν το σκέφτεστε σε εβδομαδιαία βάση τότε ίσως να πάσχετε από ψυχική εξουθένωση. Το να αποφεύγουμε “νοητικά” τη δουλειά, βάζοντας τη φαντασία μας να πλάθει “ιδανικά” σενάρια είναι ένα ακόμα μηχανισμός άμυνας του οργανισμού.

Είστε πάντα κουρασμένοι

Ακόμα και όταν έχετε κοιμηθεί καλά, νιώθετε και πάλι κουρασμένοι; Τότε πιθανότατα δεν φταίει ούτε η εργασία ούτε η κούραση απλά έχετε εξαντληθεί νοητικά.

Είστε πιο αρνητικοί

Είτε αντιπαθείτε τους πάντες στην εργασία σας και τους φέρεστε άσχημα είτε αμφισβητείτε τον εαυτό σας και υποτιμάτε συνεχώς αυτά που κάνετε στη δουλειά σας, τότε μάλλον έχετε “υπερφορτώσει” τον οργανισμό σας με άγχος.

Είστε συνεχώς άρρωστοι

Έχετε πονοκεφάλους που δεν φεύγουν με τίποτα; Η κοιλιά σας γουργουρίζει συνεχώς; Έχετε ένα μόνιμο συνάχι; Αν έχετε κάνει εξετάσεις και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν ποια είναι η αιτία όλων αυτών, τότε μάλλον οφείλονται στο άγχος σας. Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της σωματικής κούρασης (και άρα του εξαντλημένου ανοσοποιητικού) με την ψυχική μας υγεία. Υπάρχει πλήθος ασθενειών που έχουν συνδεθεί με την κακή ψυχολογία και ιδιαίτερα το άγχος, από ασθένειες όπως το απλό κρυολόγημα μέχρι καρδιαγγειακά προβλήματα.

#εργασία και υγεία #πρόλαβέ το #άγχος #ψυχολογία