7 στους 10 εργαζόμενους πάσχουν από άγχος

Το στρες "έσπασε" κάθε ρεκόρ στον εργασιακό τομέα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους έδειξε πως πρέπει να γίνει μία στροφή στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σήμερα αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η έντονη προτροπή των εργοδοτών ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν περισσότερα και να αποδίδουν περισσότερο είναι η κύρια πηγή άγχους. Ωστόσο, τονίζεται πως οι βαθύτερες αιτίες που προκαλούν αυτή τη ραγδαία αύξηση του άγχους στον εργασιακό χώρο είναι η ανασφάλεια που επικρατεί σε συνδυασμό με την πολύωρη εργασία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει μία μεταστροφή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία ώστε να είναι κατανοητό πλέον πως είναι εξίσου σημαντική με την γενικότερη υγεία και η περίθαλψή της πρέπει να παρέχεται και στον εργασιακό χώρο. Μάλιστα, τονίζουν πως πρέπει να οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Μπορεί οι εργασιακές συνθήκες να μην μπορούν να αλλάξουν άμεσα, όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις ψυχικές ασθένειες μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Η ψυχική υγεία πρέπει να χαίρει της ίδιας εκτίμησης με τη σωματική υγεία και η ψυχολογική υποστήριξη στον εργασιακό χώρο μπορεί να αυξήσει με καλύτερο τρόπο τις αποδόσεις των εργαζομένων.  

#εργασία και υγεία #ψυχολογία