90% των δηλητηριάσεων στα παιδιά συμβαίνει μέσα στο σπίτι!

Η δηλητηρίαση είναι το πιο συχνό ατύχημα που μπορεί να συμβεί στα παιδιά και μάλιστα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Αποτελούν τα πιο συχνά περιστατικά και μάλιστα το 81% αυτών συμβαίνει σε παιδιά από 1 έως 5 ετών. Όσο μεγαλώνει το παιδί, τόσο μειώνονται τα περιστατικά. Στις ηλικίες 5 – 10 η συχνότητα φτάνει στο 11,9 ενώ μεταξύ 10 και 14 ετών “πέφτει” στο 3,7%. Η ζωηράδα και η περιέργεια των παιδιών είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν δηλητηρίαση καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν διστάζουν να βάλουν στο στόμα τους οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην Αμερική, η αυτο – έκθεση των παιδιών ευθύνεται για το 95% των περιστατικών ενώ μικρό ποσοστό κατέχει η δηλητηρίαση από υπερδοσολογία κάποιου φαρμάκου που έδωσαν οι γονείς στο παιδί.

Οι κύριες πηγές δηλητηρίασης είναι τα φάρμακα που φτάνει σχεδόν το 20% των περιστατικών (10% προέρχεται από αναλγητικά, 4,4% και 4,3 από κατασταλτικά και αντιβηχικά σιρόπια αντίστοιχα), τα καθαριστικά που φτάνουν το 10% αλλά και τα καλλυντικά 9%. Άλλες πηγές είναι διάφορα φυτά και κάποια ξένα σώματα.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε ότι το παιδί κατανάλωσε κάτι που δεν έπρεπε; Στην περίπτωση που δεν το πιάσουμε επ' αυτοφώρω, πρέπει εμείς οι ίδιοι να γνωρίζουμε για παράδειγμα πόσα φάρμακα έχουμε, πόσα χάπια υπάρχουν σε κάθε κουτί έτσι ώστε να το αντιληφθούμε αν λείψει κάτι. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το παιδί έχει δηλητηριαστεί είναι η ανησυχία, οι παραισθήσεις, οι σπασμοί, αιμορραγία, εμετός, διάρροια, η διαταραχή συνείδησης και οι αλλοιώσεις στο δέρμα. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα, πρέπει να παρέχεται άμεσα τις πρώτες βοήθειες στο παιδί, να επικοινωνήσετε με το κέντρο δηλητηριάσεων και να μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο και να ενημερώσετε αν γνωρίζεται το είδος και την ποσότητα της ουσίας που έλαβε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι δηλητηριάσεις αποτελούν το 10% των επειγόντων περιστατικών παγκοσμίως. 

#παιδί #υγεία του παιδιού #ασθένειες #ατυχήματα-ασφάλεια