Ανακάλυψαν το αρχαιότερο κεντρικό νευρικό σύστημα

Ερευνητές από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Κίνα ανακάλυψαν στο απολίθωμα ενός περίεργου πλάσματος που έζησε πριν από περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια, το παλαιότερο κεντρικό νευρικό σύστημα που έχει ποτέ εντοπιστεί στην ιστορία του ανθρώπου.

Το απολίθωμα αυτό ήρθε στο φως, στη νότια Κίνα και είναι τόσο καλά διατηρημένο, που είναι φαίνονται πάνω του με γυμνό μάτ,ι τα επιμέρους μικροσκοπικά νεύρα.

Το πλάσμα αυτό, έμοιαζε με μαλακόστρακο (αστακό) και οι επιστήμονες του έδωσαν το περίπλοκο επιστημονικό όνομα Chengjiangocaris kunmingensis. Από τις μελέτες αποκαλύφθηκε ότι πρέπει να έζησε την εποχή της λεγόμενης «Κάμβριας έκρηξης», πριν δηλαδή από περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια, περιόδος ταχείας εξέλιξης και μαζικής εμφάνισης νέων ειδών ζώων.

Το πλάσμα Chengjiangocaris kunmingensis  φαίνεται ότι ήταν πρόγονος των σύγχρονων αρθρόποδων, δηλαδή της ομάδας στην οποία περιλαμβάνονται τα μαλακόστρακα, τα έντομα και οι αράχνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως με τη βοήθεια της αρχαιολογικής σκαπάνης μερικώς απολιθωμένα νευρικά συστήματα οργανισμών, τα οποία έχουν ανακαλύψει οι παλαιοντολόγοι.  Κατά την τελευταία πενταετία, έχουν ανακαλυφθεί απολιθωμένα νευρικά συστήματα, κυρίως εγκεφάλων, κανένα όμως δεν ήταν τόσο καλοδιατηρημένο.

Η συντριπτική πλειονότητα των απολιθωμάτων πάντως, που έχουν ανακαλύψει οι παλαιοντολόγοι, είναι είτε οστά είτε άλλα σκληρά μέρη του σώματος, όπως δόντια και εξωσκελετοί, ενώ απολιθωμένα νευρικά συστήματα, ή απολιθώματα άλλων μαλακών ιστών βρίσκονται εξαιρετικά σπάνια.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα συντονίζει όλες τις νευρικές και κινητικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Στα σπονδυλωτά συνίσταται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στα αρθρόποδα, αντί για μυελό, υπάρχει μια σειρά από συνδεδεμένα σφαιρικά γάγγλια μοιάζουν με αλυσίδα.

Το Chengjiangocaris kunmingensis είχε μια τέτοια νευρική χορδή που διέτρεχε το σώμα του. Κάθε «κρίκος» της αλυσίδας έλεγχε ένα ξεχωριστό ζεύγος ποδιών.

Η σχετική δημοσίευση, με επικεφαλής τον δρα Χαβιέ Ορτέγκα-Χερνάντεθ του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

#επιστημονικά νέα #επιστημονική ανακάλυψη