Αυξήθηκαν ραγδαία οι ψυχικές ασθένειες στα παιδιά

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά εφήβων και παιδιών που νοσηλεύονται με κατάθλιψη, εθισμό στο ίντερνετ αλλά και οικογενειακά προβλήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για προβλήματα ψυχικής υγείας με εντολή εισαγγελέα. Τα περιστατικά αυτά αφορούν κυρίως παιδιά και εφήβους με κατάθλιψη, εθισμό στο διαδίκτυο και άλλες ψυχικές διαταραχές. Ταυτόχρονα, παρατήρησαν πως αυξήθηκαν κατά 30% οι κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης νέων από παιδιά και εφήβους που ανησυχούν για τους γονείς τους.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας (οικονομικά και κοινωνικά), η παρατεταμένη κρίση αλλά και η υπερβολική χρήση του διαδικτύου φαίνονται να είναι οι αιτίες που προκαλούν αυτή τη ραγδαία αύξηση. Δυστυχώς, τα προβλήματα, όσο και αν προσπαθούν οι γονείς να τα κρύψουν, φτάνουν στα παιδιά. Γι' αυτό οι γιατροί επισημαίνουν πως πρέπει να συζητάμε και να εξηγούμε τα προβλήματα στα παιδιά ενώ ταυτόχρονα να “ακούμε” αυτά που έχουν να μας πουν έτσι ώστε να βρισκόμαστε σε μία ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους. Τέλος, όταν δεν μπορούμε να διευθετήσουμε ένα θέμα ή αντιλαμβανόμαστε πως ίσως το παιδί δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις, υπάρχουν πάντα οι κατάλληλοι ειδικοί που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα τις ψυχικές ασθένειες.

#παιδί #παιδοψυχολογία #εθισμοί #κατάθλιψη #social media #γονείς