Αυτισμός: Με έγκαιρη παρέμβαση περιορίζονται τα συμπτώματα

Νέα έρευνα ήρθε να γεμίσει με ελπίδες τους γονείς παιδιών που πάσχουν από αυτισμό.

Βρετανική μελέτη του Pre – School Autism Communication Trial, στην οποία συμμετείχε και έλληνας ερευνητής, έδειξε πως ακόμη και παιδιά με έντονα συμπτώματα αυτισμού που δεν μπορούν καθόλου να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους καταφέρνουν να αναπτύξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας εάν οι γονείς περάσουν ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Οι ειδικοί συστήνουν πως το πρόγραμμα αυτό, που τους εκπαιδεύει για το πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά και τους δείχνει τρόπους επικοινωνίας, πρέπει να γίνεται νωρίς, δηλαδή στην προσχολική ηλικία του παιδιού ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 152 αυτιστικά παιδιά 2 έως 4 ετών μαζί με τους γονείς τους για περίπου 6μήνες. Έπειτα χώρισαν τις οικογένειες σε δύο ομάδες, η πρώτη ακολούθησε τη συμβατική θεραπεία και η δεύτερη μία πιο εντατική.

Οι γονείς της δεύτερης ομάδας κλήθηκαν συνολικά 12 φορές σε 6 μήνες να παρακολουθήσουν βίντεο με τη σιωπηλή και συχνά αδέξια αλληλεπίδραση που προσπαθούσαν να έχουν με τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές, εξέτασαν τρόπους για να βελτιώσουν την επικοινωνιακή δεξιότητά τους.Ακολούθησε άλλο ένα εξάμηνο με περαιτέρω εκπαίδευση των γονιών. Έτσι, με σταδιακά βήματα, πέτυχαν τα παιδιά τους να πουν κάποια λόγια, πράγμα που θεωρείται σημαντική πρόοδος στην περίπτωση σοβαρού αυτισμού.Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες βλέποντας τα αποτελέσματα 6 χρόνια μετά την εκπαίδευση, στη δεύτερη ομάδα, το ποσοστό των παιδιών με σοβαρό αυτισμό είχε μειωθεί κατά 17%. Αντίθετα, στην πρώτη ομάδα, που είχε ακολουθήσει τη συμβατική θεραπεία, το ποσοστό των συμπτωμάτων σοβαρού αυτισμού είχε αυξηθεί από 50% σε 63%.Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρόκειται για θεραπεία αλλά για μία πολύ σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της πάθησης που ανοίγει το δρόμο για να βελτιωθούν οι μέθοδοι αντιμετώπισης του αυτισμού και οι συνθήκες ζωής των ατόμων που πάσχουν.   

#παιδί #υγεία του παιδιού #ασθένειες #αντιμετώπισέ το