Δείτε γιατί πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα δόντια μας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η πιο ανέμελη εποχή και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να έχουμε πόνους και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Υπάρχουν όμως συνήθειες που μπορούν να επιβαρύνουν άμεσα την υγεία των δοντιών μας.

Τι πρέπει λοιπόν να αποφύγουμε;

Αλκοόλ

Είναι μία περίοδος που καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ απ' ότι συνήθως. Εκτός από κατακράτηση, το αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία, δηλαδή μειώνει την παραγωγή σάλιου. Η ξηροστομία κάνει πιο ευαίσθητη την στοματική κοιλότητα σε διάφορες λοιμώξεις ενώ μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και τερηδόνα.

Ζάχαρη

Ξέρουμε πως η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία των δοντιών μας. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι το πόσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε το καλοκαίρι. Απλά σκεφτείτε τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα παγωτά που καταναλώνετε απλά και μόνο για να “δροσιστείτε”. Η ζάχαρη σε συνδυασμό με το αλκοόλ, που αναφέραμε πριν, ή με το ανθρακικό είναι ένας συνδυασμός “διαλύει” την αδαμαντίνη των δοντιών μας, δηλαδή την ανθεκτικότητά τους. Ακόμα και τα λάιτ αναψυκτικά ή οι χυμοί χωρίς ζάχαρη περιέχουν υποκατάστατα και κιτρικό οξύ που είναι εξίσου επιβαρυντικά για την υγεία των δοντιών μας.

Πάγος

Αν συνηθίζετε να μασάτε παγάκια ή να πίνετε μόνο παγωμένα ροφήματα καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρία προειδοποιεί πως το να μασάμε πάγο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια που αργότερα θα οδηγήσουν σε τρύπες ή σε σπάσιμο ολόκληρου του δοντιού. Ακόμα όμως κι αν απλά πίνετε συνεχώς παγωμένο νερό και ροφήματα, κάνετε τα δόντια σας πιο ευαίσθητα σε όλες τις βλαβερές ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν το χαμόγελό σας.

Αμελούμε τη στοματική μας υγεία

Συνήθως όταν είμαστε σε διάθεση διακοπών, ακόμα κι αν αυτές αργούν πολύ, έχουμε την τάση να αμελούμε βασικές συνήθειες υγιεινής. Ακόμα και αν βουρτσίζουμε επιμελώς τα δόντια μας, ελάχιστοι είναι εκείνη που θα φροντίσουν ακόμα και στις διακοπές να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Αυτό σε συνδυασμό με την κατανάλωση περισσότερο τροφών που συνήθως κάνουμε το καλοκαίρι κάνει πιο πιθανή την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο τους θερινούς μήνες.

#υγεία #καλοκαίρι #πρόλαβέ το #στοματική υγεία