Δημιούργησαν δέρμα στο εργαστήριο, που ... ιδρώνει και έχει κανονική τριχοφυϊα!

Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο αληθινό δέρμα, το οποίο στη συνέχεια μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε ποντίκια. Το δέρμα έχει και θυλάκια, τα οποία παράγουν τριχοφυία, καθώς επίσης και σμηγματογόνους αδένες, αλλά και ιδρωτοποιούς.

Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο εργαστηριακό δέρμα που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, για το οποίο ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία - με τις κατάλληλες χημικές διεργασίες - μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστικού τύπου κύτταρα. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, αναπρογραμματίσθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά, το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυικές ίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», δήλωσαν ότι θα χρειαστούν από πέντε έως δέκα χρόνια, για να καταφέρουν να το εφαρμόσουν σε ανθρώπους.

«Η νέα τεχνική επιτυγχάνει τη δημιουργία δέρματος, το οποίο μιμείται τη λειτουργικότητα του φυσιολογικού ιστού. Πλησιάζουμε πλέον στο όνειρο να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε στο εργαστήριο ένα πραγματικό δέρμα για μεταμόσχευση», δήλωσε ο Τσούτζι.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ασθενών που έχουν πέσει θύματα εγκαυμάτων, ώστε να μεταμοσχευθεί σε αυτούς. Κάτι τέτοιο θα είναι σαφώς ανώτερο σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές μεταμόσχευσης δέρματος. Επίσης, η τεχνική μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με αλλωπεκία (φαλάκρα), ενώ στο μέλλον τέτοια δερματικά προϊόντα εργαστηρίου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού/εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος.

#επιστημονική ανακάλυψη #περίεργα της υγείας