Είσαι αγχώδης; Τότε εμποδίζεις την σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Οι αγχωμένοι γονείς και ιδιαίτερα οι πατέρες, δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά.

Αν ο πατέρας πάσχει από χρόνιο άγχος κατά την νηπιακή ηλικία των παιδιών δημιουργεί προβλήματα στις γλωσσικές δεξιότητες, στη συγκέντρωση, στη μάθηση και κυρίως στη συμπεριφορά και την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συμμετείχαν περισσότερες από 730 οικογένειες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως τα αγόρια επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος του πατέρα κυρίως στο θέμα της συγκέντρωσης και της μάθησης ενώ τα κορίτσια σε συναισθηματικό επίπεδο.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αγχώδεις γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η επικεφαλής της έρευνας, Tamesha Harewood, αποδίδει τη διαφορά στην επιρροή μεταξύ μητέρας και πατέρα στα πρότυπα που επικρατούσαν και, σε έναν βαθμό, επικρατούν ακόμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι πατέρες μένουν στο σπίτι με τα παιδιά ή συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανατροφή τους. Δυστυχώς, ορισμένοι άνδρες που φροντίζουν τα παιδιά τους νιώθουν “λιγότερο ανδροπρεπής” εξαιτίας των στερεότυπων που επικρατούν. Νιώθουν συχνά “παγιδευμένοι” σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα να αντιδρούν πιο νευρικά και να αγχώνονται διαρκώς.

Ο δρ. Michael Yogman, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στην ενθάρρυνση των παιδιών και πόσο πολύ μπορεί να τα επηρεάσει στην ανάπτυξη τους και τόνισε πως: “τα πρώτα χρόνια της ανατροφής ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα δύσκολα για κάθε γονιό αλλά είναι και πολύ σημαντικά”. Επομένως, αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Θα βοηθήσει εσάς αλλά και τα παιδιά σας.

#παιδί-συμπεριφορά #γονείς #πατέρας #έρευνα