Ένας κίνδυνος που κρύβουν τα light αναψυκτικά και δεν τον γνωρίζαμε

Όλο και περισσότερο αμφισβητείται η επιλογή τους ως πιο υγιεινή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα light αναψυκτικά και γενικότερα τα τεχνητά γλυκαντικά ως μία πιο ασφαλή και υγιεινή επιλογή. Όμως είναι πραγματικά έτσι;

Φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον όσον αφορά τη γονιμότητα. Έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής έδειξε πως η κατανάλωσή τους “μπλοκάρει” την αναπαραγωγή και πιο συγκεκριμένα την υποβοηθούμενη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύσταση των ροφημάτων αυτών, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλά και τα ζεστά ροφήματα με ζάχαρη επηρεάζουν την ποιότητα των ωοθηκών και μειώνουν τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Στη μελέτη συμμετείχαν 524 γυναίκες, οι οποίες επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και για το αν έπιναν οποιουδήποτε είδους αναψυκτικά και ροφήματα με ή χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.

Στη διάρκεια δύο ετών, οι γιατροί έλαβαν από τις γυναίκες αυτές συνολικά 5.548 ωάρια, από τα οποία απέρριψαν ορισμένα - διότι ήταν φτωχής ποιότητας - και άλλα τα γονιμοποίησαν, διαχωρίζοντας τα καλής από τα κακής ποιότητας έμβρυα και προχωρώντας στην εμφύτευση.Διαπιστώθηκε ειδικότερα ότι η ποιότητα των ωαρίων επηρεαζόταν αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών, είτε ήταν κανονικά είτε ήταν διαίτης. Επιπλέον, η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των εμβρύων, τα ποσοστά επιτυχούς εμφύτευσης στη μήτρα και τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

#υγεία #γονιμότητα