Εσύ ποιά ζωή ζεις στο ιντερνετ; Δείτε την σοκαριστική πραγματικότητα των social media...(Video)

"Τί σκέφτεσαι τώρα;" Είναι η προτροπή του facebook προς τους χρήστες του, που τους ζητά να μοιράζονται τις προσωπικές τους σκέψεις και στιγμές, με τους εικονικούς τους φίλους. Ποιό κομμάτι μας, όμως, μοιραζόμαστε αληθινά με τους άλλους και πόσο η υποκρισία η δική μας και των άλλων μπορεί να μεγαλώσει το εσωτερικό μας κενό και να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη;

Αυτή τη δύσκολη αλήθεια αποτυπώνει το βιντεο "What's on your mind" που ακολουθεί, ενώ ταυτόχρονα επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότεροι μανιώδεις χρήστες του facebbok αισθάνονται δυσάρεστα ή στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης κάθε φορά που συγκρίνουν τα "επιτεύγματά" τους με εκείνα των φίλων τους.

Δείτε το βίντεο και στη συνέχεια τα αποτελέσματα ερευνών για την κατάθλιψη και το facebook

Τί αποκάλυψαν οι μελέτες

Μελέτη Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Missouri-Columbia υποστηρίζει ότι όταν το facebook χρησιμοποιείται για να διαπιστώσει (ή να κατασκοπεύσει) κανείς πόσο καλά πάνε τα οικονομικά ή η ερωτική ζωή κάποιου γνωστού –πράγματα που προκαλούν το αίσθημα της ζήλιας, μεταξύ άλλων−, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία του χρήστη.

 Η μελέτη του τμήματος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Σχολής Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου που διεξήχθη σε δείγμα 700 φοιτητών διαπίστωσε ότι «η χρήση του facebook για τη σύνδεση και την επικοινωνία των χρηστών με φίλους και συγγενείς μπορεί να είναι μια υγιής δραστηριότητα, έτσι όσοι απλώς σερφάρουν στο κοινωνικό δίκτυο για να μείνουν σε επαφή με φίλους δεν εμφάνισαν δείγματα κακής ψυχολογίας".

Με τη χρήση ερωτηματολογίου, όμως, διαπιστώθηκε ότι όσοι όμως χρησιμοποιούν το facebook για να κατασκοπεύουν τα status updates άλλων,  εμφάνισαν έντονα σημάδια κατάθλιψης. Ακριβές διακοπές, η αγορά ενός νέου σπιτιού ή αυτοκινήτου ή άλλες αναρτήσεις που προδίδουν ευμάρεια μπορούν να πυροδοτήσουν έντονα συναισθήματα ζήλιας σε εμμονικούς χρήστες, συμπέρανε η έρευνα. 

 Στο πόρισμα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Computers in Human Behavior», η καθηγήτρια Margaret Duffy που ηγήθηκε της έρευνας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό για τους χρήστες του facebook να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους αυτούς, έτσι ώστε να αποφεύγουν αυτό το είδος της συμπεριφοράς όταν χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο». 

#τεχνολογία και υγεία #Video