Γλυκαντικές ουσίες: πόσο "αθώες" είναι;

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε διατροφές με χαμηλή θερμιδική αξία. Μήπως όμως οι βλαβερές επιπτώσεις τους είναι περισσότερες από τα οφέλη.

Η υπερκατανάλωση γλυκαντικών ουσιών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ηπατοπάθειας ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Πέρα από τα μειονεκτήματα για το σώμα, η υπερβολική χρήση επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες αποδεικνύει πως η φρουκτόζη μειώνει τις πνευματικές δεξιότητες, επηρεάζοντας κυρίως τη μνήμη και τις ικανότητες μάθησης. Το θετικό είναι πως αυτή η επίπτωση μπορεί να αντιστραφεί αν το άτομο καταναλώνει ω – 3 λιπαρά οξέα.

Σε εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, όπου στη μία έδιναν γλυκόζη σε μορφή καλαμποκιού και στην άλλη μαζί με το σιρόπι χορηγούσαν και ω – 3 λιπαρά. Η πρώτη ομάδα εμφάνισε μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία και απώλεια μνήμης εξαιτίας της αντίστασης που είχαν στην ινσουλίνη ενώ η δεύτερη δεν είχε καμία επίπτωση. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει νέες πληροφορίες και να τις “αποθηκεύει”.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως καλό θα ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η χρήση γλυκαντικών ουσιών ενώ αν ένα άτομο επιμένει στην κατανάλωσή τους θα πρέπει να εμπλουτίσει τη διατροφή του με σολομό, καρύδια, λιναρόσπορο, γιαούρτι και μαύρη σοκολάτα, τροφές που βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

#υγεία και διατροφή #πείραμα υγείας #έρευνα #συμβουλές υγείας