Η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει την στυτική λειτουργία

Η στοματική υγιεινή αποτελεί ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Φαίνεται όμως να επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και τη γονιμότητα.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ποσοστό των ανδρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στύση τους και έχουν περιοδοντίτιδα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό υγιών ανδρών. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε άνδρες 20 έως 85 ετών, η ουλίτιδα φάνηκε να αυξάνει κατά 1,5 – 3,5 την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας. Μάλιστα στις έρευνες συμπεριλήφθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, αλλά και πάλι οι σοβαρές μορφές ουλίτιδας διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην στυτική λειτουργία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες αλλά τονίζουν πως η χρόνια περιοδοντίτιδα και η στυτική δυσλειτουργία έχουν κοινούς μηχανισμούς που έχουν να κάνουν με τη χρόνια φλεγμονή και τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου (στην οποία οφείλονται τα προβλήματα στύσης). Το ευχάριστο είναι πως η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας είχε άμεσα αποτελέσματα και στη στύση των ανδρών που αντιμετώπιζαν σεξουαλικά προβλήματα.

#άνδρας #σεξουαλική υγεία #στοματική υγεία