Η μικροβιοφοβία “χτυπά” τους... συντηρητικούς

Μεγάλη έρευνα που έγινε σε 30 χώρες έδειξε πως όσοι έχουν συντηρητικές απόψεις - πολιτικές και κοινωνικές – βιώνουν πιο συχνά συναισθήματα αποστροφής και αηδίας.

Φαίνεται πως οι άνθρωποι που ακολουθούν το τρίπτυχο “πατρίς – θρησκεία – οικογένεια” φοβούνται περισσότερο τις μεταδιδόμενες νόσους, τη βρωμιά και γενικότερα, σιχαίνονται πιο εύκολα. Η διεθνής έρευνα, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα για πρώτη φορά, έδειξε ότι οι χώρες που είναι περισσότερο επιβαρυμένες από ασθένειες είναι πιο συντηρητικές αλλά και ότι οι άνθρωποι που ιδεολογικά είναι πιο συντηρητικοί έχουν αυξημένα τα αισθήματα αποστροφής και είναι υποχόνδριοι.

Χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, που μαστίζονται από πολλές ασθένειες, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποστροφής και αηδίας μεταξύ του πληθυσμού τους, ενώ στον αντίποδα είναι χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία και ο Καναδάς, όπου οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη αποστροφή απέναντι στα μικρόβια και στους αρρώστους. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της κατάταξης με το 28,2% των ερωτηθέντων να καταγράφει έντονη έκφραση αηδίας και το 5,3% να εμφανίζει ακραίες συντηρητικές τάσεις.Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα άτομα με συντηρητικές απόψεις έχουν περισσότερες προκαταλήψεις και άρα μεγαλύτερο φόβο προς καθετί ξένο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη παράδοση, την οικογένεια, τις αξίες και τις συνήθειές τους αλλά και σε ερωτήσεις που μετρούσαν την αποστροφή τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις, π.χ. χειραψία με ένα ξένο που έχει ιδρώσει ή την “συνάντηση” με μία κατσαρίδα. Έπειτα συσχέτισαν τα αποτελέσματα από τα οποία και προέκυψε το αποτέλεσμα. Μάλιστα, η συντηρητικοί έδειξαν μεγαλύτερη αποστροφή όχι μόνο σε μικρόβια και εστίες μόλυνσης, αλλά και σε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες που οι ίδιοι θεωρούν πως προκαλούν την ηθική και τις αξίες της κοινωνίας.  

#περίεργα επιστημονικά #εμμονές-φοβίες