Η παχυσαρκία είναι 3 φορές πιο επικίνδυνη για τους άνδρες

Η παχυσαρκία φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Μελέτες των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παραπανίσια κιλά στους άνδρες αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου 3 φορές περισσότερο από ότι στις γυναίκες.

Γενικότερα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν προσδόκιμο ζωής 3 χρόνια λιγότερο από κάποιον που έχει κανονικό βάρος ενώ τα υπέρβαρα 1 χρόνο λιγότερο. Συνήθως, 1 στους 5 παχύσαρκους άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από την ηλικία των 70 αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμα και στο 8 στους 10 όσο αυξάνεται και το περιττό βάρος. Αντίθετα, για τις γυναίκες ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους πρόωρα είναι για 1 στις 10, ενώ για ακραίες μορφές παχυσαρκίας το ποσοστό φτάνει στο 1 στις 7.

Πολύ απλά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται στους άνδρες κατά 10% ενώ στις γυναίκες μόλις 3%. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 10.600.000 άτομα που συμμετείχαν σε 239 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1970 έως το 2015 σε περισσότερες από 32 χώρες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγάλη αυτή έρευνα έδειξε πως υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο έχουν και τα υπέρβαρα άτομα όπως και τα λιποβαρή.

#έρευνα #υγεία και διατροφή