Η παχυσαρκία της μητέρας “γερνάει” το παιδί

Το ότι τα περιττά κιλά της μαμάς επιβαρύνουν την υγεία του παιδιού είναι ήδη γνωστό. Νέα έρευνα όμως δείχνει πως επηρεάζει την βιολογική ηλικία του παιδιού.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάσλετ μελέτησαν 743 μητέρες ηλικίας 17 – 44 ετών και τα μωρά τους και διαπίστωσαν πως υπάρχει άμεση σύνδεση στο βάρος που είχαν οι γυναίκες πριν την εγκυμοσύνη και στο μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι τμήματα του DNA που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Με το πέρασμα του χρόνου, το μήκος των τελομερών υποχωρεί ώστε να επιτρέψει την φυσιολογική φθορά. Όμως, η φυσική φθορά φαίνεται πως έρχεται νωρίτερα για τα παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μαμάδες καθώς η φθορά των γονιδίων γίνεται πιο γρήγορα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως υπό φυσιολογικές συνθήκες ένας άνθρωπος “χάνει” κάθε χρόνο 32 με 45 ζεύγη τελομερών. Στη βελγική αυτή έρευνα φάνηκε πως για κάθε επιπλέον μονάδα στο δείκτη μάζας σώματος της μητέρας, το παιδί χάνει 50 ζεύγη. Αυτή η απώλεια αυξάνει τη βιολογική ηλικία του παιδιού κατά 1,1 έως και 1,6 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μήκος των τελομερών, εκτός από ένδειξη γήρανσης, έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις όπως η πρόωρη θνησιμότητα, ο διαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η γυναίκα που σκοπεύει να αποκτήσει παιδί να προσέξει το ΔΜΣ, κάτι που στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες δεν φαίνεται να συμβαίνει καθώς το 30% των γυναικών που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία είναι παχύσαρκες.

#παιδί #μητέρα #παχυσαρκία #υγεία του παιδιού #γονίδια