"Κληρονομιά" η παχυσαρκία του πατέρα ακόμα και στα εγγόνια του

Μέχρι σήμερα δινόταν ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή της μητέρας. Όμως αυστραλιανοί έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο τις διατροφικές συνήθειες του πατέρα.

Οι άνδρες που είναι παχύσαρκοι όταν τεκνοποιούν δημιουργούν προβλήματα στο μεταβολισμό και γενικότερα στην υγεία των απογόνων τους. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά και τα εγγόνια δεν έχουν εκ γενετής πρόβλημα, αλλά όταν καταναλώνουν πιο πολλά λιπαρά, ζάχαρη και junk food εμφανίζουν πιο γρήγορα και εύκολα λιπώδη ηπατική νόσο (συσσώρευση λίπους στο ήπαρ) και προδιαβητικά συμπτώματα, όπως αυξημένη ινσουλίνη και γλυκόζη στο αίμα. Οι γυναίκες απόγονοι των παχύσαρκων ανδρών φαίνονται να είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν τέτοιου είδους προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τα αγόρια δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.  

Όμως τα θετικά σημεία που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι ο κύκλος αυτός της κακής μεταβολικής υγείας μπορεί να σπάσει μετά τα εγγόνια ενώ ακόμα και σε αυτά όπως και στα παιδιά των παχύσαρκων ανδρών η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Πολύ απλά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την διατροφή αλλά αν ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποιο κληρονομικό μεταβολικό νόσημα.

#γονείς #παιδί #υγεία του παιδιού #επιστήμη και υγεία #επιστημονικά νέα