Κινδυνεύουμε από τα... σφραγίσματα;

Μπορεί η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε τα δόντια μας να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια ανέλυσαν στοιχεία από 15.000 άτομα που τα σφραγίσματά τους περιείχαν υδράργυρο, άργυρο, κασσίτερο και άλλα μέταλλα. Εντόπισαν λοιπόν μία σημαντική σύνδεση ανάμεσα στα σφραγίσματα και την έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι τοξικός αλλά η επικινδυνότητά του εξαρτάται από τη δόση και το διάστημα έκθεσης σε αυτόν.

Ένα σφράγισμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά όταν κάποιος έχει περισσότερα από 8 συγκεντρώνει στον οργανισμό του 150% περισσότερο υδράργυρο με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία του να αυξάνεται. Επιπλέον, αν εκτίθεται σε υδράργυρο στην εργασία του ή από άλλες πηγές (πχ συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών) αυξάνει ακόμα περισσότερο τις επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία του.

Ο υδράργυρος είναι δηλητηριώδης για τον οργανισμό και έχει συνδεθεί με βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εξετάζονται οι επιπτώσεις των σφραγισμάτων στην υγεία. Όμως είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες έφεραν ένα σαφές αποτέλεσμα.

#υγεία #στοματική υγεία #επιστημονικά νέα