Επαναστατική μέθοδος απαλλάσσει από τα προβλήματα στα γόνατα

Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης των προβλημάτων στα γόνατα χαρίζει ελπίδες σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

Επιστήμονες από την Ελβετία μεταμόσχευσαν, πριν από δύο χρόνια, κύτταρα από το χόνδρο της μύτης στα γόνατα δέκα ασθενών ηλικίας 18 – 55 ετών. Τα άτομα αυτά είχαν καταστρέψει τα γόνατα τους ύστερα από σοβαρό τραυματισμό και χάρη στην επιτυχημένη μεταμόσχευση κατάφεραν να αναπτύξουν νέο χόνδρο, απαλλάχθηκαν από τους ισχυρούς πόνους και βελτίωσαν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Η νέα λιγότερο επεμβατική μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη κυττάρων χόνδρου από το ρινικό διάφραγμα του ασθενούς (μόνο με τοπική αναισθησία) και τον πολλαπλασιασμό τους στο εργαστήριο σε κυτταρικές καλλιέργειες. Στη συνέχεια, τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια πορώδη μεμβράνη κολλαγόνου για άλλες δύο εβδομάδες. Τελικά προκύπτει ένα μόσχευμα διαστάσεων 30 επί 40 χιλιοστών, το οποίο κόβεται στις κατάλληλες διαστάσεις και εισάγεται χειρουργικά στη θέση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γονάτου.Μετά την επέμβαση, ο ασθενής περπατά με πατερίτσες για έξι έως οκτώ εβδομάδες και η πλήρης ανάκαμψή του χρειάζεται αρκετούς μήνες. Μετά από δύο χρόνια, οι διαγνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι νέος ιστός είχε αναπτυχθεί στο γόνατο, ο οποίος ήταν παρόμοιος με τον φυσιολογικό χόνδρο ενώ σημαντικό είναι πως δεν αναφέρθηκαν κάποιες παρενέργειες.Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους και υπόσχεται να αντικαταστήσει τις θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα. Ωστόσο, μένει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές σε Ευρ΄πη και ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της.  

#νέες θεραπείες #επιστημονικά νέα #επιστημονική ανακάλυψη