Λιγότερο επικριτικές με το σώμα τους έχουν γίνει οι γυναίκες

Φαίνεται πως οι γυναίκες έπαψαν να είναι τόσο αυστηροί κριτές με το σώμα τους.

Τουλάχιστον αυτό έδειξε έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Psychological Association. Μπορεί οι άνδρες να εξακολουθούν να είναι πιο άνετοι με το πώς δείχνουν αλλά και οι γυναίκες κατάφεραν να ρίξουν το ποσοστό δυσαρέσκειας κατά 3,3 μονάδες. “Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό, όμως είναι πολύ ουσιαστικό για την ψυχολογία των γυναικών” αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας Bryan Karazsia. Οι επιστήμονες δείχνουν τώρα να ανησυχούν περισσότερο για τους άνδρες που δεν έχουν βελτιώσει καθόλου την άποψή τους για το σώμα τους.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή τη βελτίωση της άποψης περί σώματος; Οι επιστήμονες εικάζουν πως έχει να κάνει με την εικόνα που προβάλλουν τα μέσα. Εκτός του ότι έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες η προβολή καχεκτικών προτύπων και έχει δοθεί έμφαση στα διατροφικά προβλήματα, πολλές εταιρίες (από την ένδυση μέχρι και τις διαφημίσεις σαπουνιών) επιλέγουν για την προβολή τους γυναίκες “της διπλανής πόρτας” με φυσιολογικό βάρος. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία στροφή προς τον υγιή τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση παρέχοντας μία πληθώρα επιλογών σε όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν. Από την άλλη, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τις βλαβερές συνέπειες που έχουν οι δίαιτες εξπρές και οι χημικές. Αυτό βέβαια που έδειξε να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως ίσως μία αιτία αυτής της μεταβολής στην εικόνα που έχουν οι γυναίκες για τον εαυτό τους είναι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας. Στην Αμερική, τα 2/3 των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που έχουν κανονικό βάρος ή είναι υπέρβαροι να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά θετικά. O Karazsia ανέφερε συγκεκριμένα: “Η μελέτη αυτή είναι μία πολύ καλή είδηση. Είμαι πατέρας νεαρών κοριτσιών και όταν είδα τα αποτελέσματα της έρευνας ένιωσα ιδιαίτερα αισιόδοξος”.  

#γυναίκα #ψυχολογία #σώμα