Μήπως η σχέση σας είναι τοξική και δεν το ξέρετε; 7 σημάδια που το αποδεικνύουν

Όχι, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να αναγνωρίσουμε τη σχέση που έχουμε με τον/την σύντροφο μας.

Όταν δεν πρόκειται για ακραίες ή βίαιες καταστάσεις, πόσο εύκολο είναι να αντιληφθούμε ότι ο ερωτικός μας δεσμός μας κάνει κακό; Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που πολλοί άνθρωποι θεωρούν “φυσιολογικές”, όπως για παράδειγμα η ζήλια, όμως στην πραγματικότητα καταστρέφουν τη σχέση και εμάς τους ίδιους.

Τι κάνουν λοιπόν τα ζευγάρια που χαρακτηρίζονται τοξικά;

1. Λένε ψέματα ο ένας στον άλλονΠαρότι δεν θεωρούν όλοι ότι χρειάζεται να αποκαλύπτουν στον σύντροφό τους τα πάντα, υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν πολλά «στη σκιά». Έτσι, λένε ψέματα σχετικά με το πού πάνε, με ποιον ή και για άλλα, πιο σημαντικά θέματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι για να μακροημερεύσει μια σχέση χωρίς να συσσωρεύονται ψέματα και ασάφειες, είναι απαραίτητο να υπάρχει ειλικρίνεια και επικοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, ας αναρωτηθούμε: Γιατί δεν μπορούμε να πούμε στον σύντροφό μας την αλήθεια; Ή, αντίστοιχα, γιατί δεν μπορεί να μας την πει εκείνος;

2. Κρατάνε σκορΟι σχέσεις βασίζονται, ούτως ή άλλως, στο δούναι και λαβείν, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να μετράμε ποιος πρόσφερε και ποιος έλαβε περισσότερα ανά πάσα στιγμή. Κι αυτό, γιατί οι περιστάσεις κάθε φορά διαφέρουν: Για παράδειγμα, μπορεί ένας από τους δύο συντρόφους να εργάζεται πολύ και να μην μπορεί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού ή, αντίθετα, να έχει μείνει για μια περίοδο άνεργος και να μην μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά. Ωστόσο, οι συνθήκες αλλάζουν, οπότε το «σκορ» μόνο αντιπαραθέσεις και τσακωμούς μπορεί να προκαλέσει. Με τον σύντροφό μας πρέπει να νιώθουμε ομάδα και όχι αντίπαλοι.

3. Θεωρούν τα συναισθήματα του άλλου «τρελά»Η έκφραση των συναισθημάτων μέσα σε μια σχέση αποτελεί όλη τη βάση της. Ακόμα και η δυσαρέσκεια, ο θυμός ή η απογοήτευση πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά. Μόνο έτσι, μπορεί ένα ζευγάρι να διαχειριστεί ένα πρόβλημα και να το λύσει.

4. Ζηλεύουν πολύ έντονα ο ένας τον άλλονΈρευνες έχουν δείξει ότι η ζήλια υπηρετεί ένα σκοπό μέσα στη σχέση, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας για τον σύντροφό μας ζωντανό. Ωστόσο, αν εμφανίζεται υπερβολικά συχνά και μας «τρώει» όλη την ενέργεια και την καλή διάθεση, τότε αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Οπότε, καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την αιτία.

5. Είναι ανταγωνιστικοίΛίγος υγιής ανταγωνισμός είναι καλός σε μια σχέση. Μας κινητοποιεί και μας ωθεί να κυνηγήσουμε με μεγαλύτερη όρεξη τους στόχους μας. Αλλά όταν αυτός γίνεται εντονότερος και πρέπει διαρκώς κάθε σύντροφος να αποδεικνύει ότι είναι καλύτερος από τον άλλον, τότε η σχέση αρχίζει να θυμίζει πόλεμο.

6. Λειτουργούν εγωιστικάΑν κάθε σύντροφος αρνείται να προσφέρει το παραμικρό στον άλλον ή να τον εντάξει με κάποιον τρόπο στην καθημερινότητά του, τότε η σχέση κάθε άλλο παρά υγιής είναι. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να αναπτυχθεί όπως πρέπει.

7. Έχουν συμπεριφορά παθητική - επιθετικήΣύμφωνα με έρευνες, η παθητική - επιθετική συμπεριφορά μόνο ωφέλιμη δεν είναι. Κι αυτό γιατί κρύβει τα πραγματικά συναισθήματα και τις σκέψεις των δύο συντρόφων και δεν επιτρέπει τη λύση των προβλημάτων. Ακόμα κι αν στην αρχή, λοιπόν, μπορεί να μπαίνουμε στον πειρασμό να την ακολουθήσουμε, μακροπρόθεσμα περιπλέκει και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

#σχέσεις #ψυχολογία