Μήπως μεγάλωσες με τοξικούς γονείς;

Το πιο δύσκολο κομμάτι σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι να το ξεπεράσουμε, αλλά να το παραδεχτούμε.

Τα άτομα που μεγαλώνουν με τοξικούς γονείς δυσκολεύονται να ανεξαρτητοποιηθούν ακόμα και να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως θα καταλάβουμε πως οι γονείς μας, μας κάνουν κακό;

Δεν μπορούμε να μοιραστούμε πράγματα μαζί τους

Μπορεί να φοβόμαστε ότι θα μας κριτικάρουν αμέσως, θα θυμώσουν υπερβολικά ή ξέρουμε πως δεν πρόκειται να μας αφήσουν να ολοκληρώσουμε την σκέψη μας γιατί θα μας διακόπτουν συνεχώς. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πως οι γονείς θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε οτιδήποτε κάνουμε και πως αδυνατούν να κατανοήσουν τις ανάγκες μας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους.

Μοιράζονται πολλές πληροφορίες μαζί μας

Μας ενημέρωναν για την οικονομική κατάσταση, για την επαγγελματική ή την προσωπική τους ζωή ενώ ήμασταν σε ηλικία “ακατάλληλη”. Προφανώς και δεν πρέπει να κρατάνε κρυφά σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όμως με το να “φορτώνουν” το παιδί με πληροφορίες που δεν μπορεί να διαχειριστεί του δημιουργούν άγχος και το τρομάζουν χωρίς λόγο. Δεν μπορούν τα παιδιά να προσφέρουν λύσεις ή συμβουλές στους γονείς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι υπεύθυνα γι' αυτούς.

Είχαν πάντα ένα “μαύρο” πρόβατο

Μήπως οι γονείς κατηγορούσαν πάντα κάποιο άτομο είτε από τα παιδιά τους είτε από τον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας; Τον θεωρούσαν πάντα ένοχο για οτιδήποτε πήγαινε στραβά στη ζωή τους; Τότε, έχουμε μία συνηθισμένη συμπεριφορά τοξικού ανθρώπου. Μάλιστα, πολλά παιδιά μεγαλώνοντας μπορεί να διαπίστωσαν ότι όσα έλεγαν οι γονείς του γι' αυτό το άτομο ήταν ψέματα αλλά τότε είναι πλέον αργά.

Δεν θυμόμαστε πολλά από την παιδική μας ηλικία

Είναι λογικό να μη θυμόμαστε τα πάντα από την παιδική μας ηλικία, όμως το να έχουμε μεγάλα κενά μνήμης είναι ανησυχητικό. Αυτό δείχνει πως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε ήταν ιδιαίτερα στρεσογόνο και αναγκαστήκαμε να αποβάλλουμε τις κακές αναμνήσεις ώστε να μην υποφέρουμε.

Μας τιμωρούσαν υπερβολικά

Μήπως θυμάστε ακόμα αυστηρές ή βίαιες τιμωρίες των γονιών σας, π.χ. έσπαγαν τα παιχνίδια σας ή σας κλείδωναν μέσα σε μία μικρή ντουλάπα με τις ώρες; Τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεγαλώσατε με τοξικούς γονείς. Προφανώς, όλοι οι γονείς έχουν αναγκαστεί να τιμωρήσουν τα παιδιά τους και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Όμως, οι ακραίες τιμωρίες που μπορεί ακόμα και σήμερα να σας προκαλούν άγχος είναι δείγμα τοξικότητας.

Μας πίεζαν να είμαστε οι καλύτεροι σε όλα ή μας υποτιμούσαν

Μπορεί να μοιάζουν αντίθετες συμπεριφορές όμως στην πραγματικότητα πηγάζουν από την ίδια αιτία: τον ανταγωνισμό και τη ζήλια. Οι γονείς αυτοί θέλουν να επιβάλλουν στα παιδιά τους όσα οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ή θέλουν να τα υποτιμούν ώστε να νιώθουν οι ίδιοι καλύτερα. Και στις δυο περιπτώσεις, η συμπεριφορά είναι καταστροφική για το παιδί.

Μας στρέφουν εναντία στους άλλους

Συνήθως, οι τοξικοί γονείς προσπαθούν να μας στρέψουν ενάντια στους συντρόφους αλλά μπορεί να επεκταθούν στους φίλους και σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχουμε επιλέξει εμείς να “μπει” στη ζωή μας. Ακολουθούν τη μέθοδο διχασμού, πράττοντας “συμμαχία” με τα παιδιά τους και ύστερα φροντίζουν να μας στρέψουν εναντίον τους, δημιουργώντας ρήγματα στη σχέση τους.

Είναι συναισθηματικά απόντες

Μπορεί να νιώθουμε πως δεν ήταν ποτέ “εκεί για εμάς”, όχι λόγο φυσικής απουσίας αλλά συναισθηματικής. Δεν μας στήριξαν σε κρίσιμες φάσεις της ζωής, δεν καθησύχαζαν τους φόβους και τις αγωνίες μας ή μπορεί ακόμα να νιώθαμε πως εμείς έπρεπε να τους στηρίξουμε. Συνήθως, τα άτομα που μεγάλωσαν με αυτούς τους γονείς βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους και αδυνατούν να πιστέψουν πως κάποιος άλλος άνθρωπος μπορεί να νοιαστεί για τις δικές τους ανάγκες.

Και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Για αρχή, πρέπει πραγματικά να παραδεχτούμε και να δεχτούμε πως οι γονείς μας ήταν υπερβολικά σκληροί απέναντί μας και δεν μας έδωσαν τα καλύτερα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή μας. Πρέπει, ίσως σε πολλές περιπτώσεις με τη βοήθεια ειδικών, να κατανοήσουμε πως τις δικές μας πράξεις τις ορίζουμε και είμαστε υπεύθυνοι για αυτές εμείς οι ίδιοι.

#ψυχολογία #γονείς #παιδί #εμμονές-φοβίες