Μήπως το στόμα σου “λέει” ότι έχεις κατάθλιψη;

Ενοχλήσεις στη στοματική κοιλότητα αποκαλύπτουν ψυχικά προβλήματα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η υγιεινή του στόματος είναι ένας δείκτης υγείας της καρδίας και της σεξουαλικής υγείας. Όμως υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης.

Αίσθηση καψίματος

Η έντονη καυσαλγία που συνήθως εκδηλώνεται στα ούλα και τη γλώσσα είναι δείγμα κατάθλιψης. Στην περίπτωση που η καυσαλγία εμφανίζετε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο – απόστημα, περιοδοντίτιδα – ίσως θα πρέπει να φροντίσετε τον ψυχισμό σας. Μάλιστα, οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ανακουφίζονται και από τα συμπτώματα αυτά.

Πόνος στη γνάθο και τους μυς

Ο χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος που δεν οφείλεται σε χαλασμένα δόντια ή έγκλειστους φρονιμίτες είναι σύμπτωμα της κατάθλιψης. Για την ακρίβεια, το 41% με 78% των ανθρώπων που νοσούν από κατάθλιψη εμφανίζουν και αυτή την πάθηση.

Χαλασμένα δόντια

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά παραιτούνται από την φροντίδα της στοματικής υγιεινής και εμφανίζουν τερηδόνα. Αυτή με τη σειρά της, καταστρέφει τα δόντια. Επιπλέον, τα άτομα αυτά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, καθώς δεν μεταβολίζουν τη σεροτονίνη. Η ζύμωση υδατανθράκων αυξάνει τα τερηδογόνα μικρόβια με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία λόγω της ελαττωμένης έκκρισης σάλιου είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Η ξηρότητα του στόματος συνδέεται τόσο με την ίδια την κατάθλιψη όσο και με την αντικαταθλιπτική αγωγή, αφού είναι μία από τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της.  

#ψυχοσωματική υγεία #κατάθλιψη #στοματική υγεία