Μπορεί το botox να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου;

Χρήσιμη βοήθεια στην μάχη κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του στομάχου, θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ενέσεις Botox, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ύστερα από σχετικά πειράματα σε ποντίκια.

Έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine», καταδεικνύει ότι τα νεύρα βοηθούν στην ανάπτυξη καρκίνου στομάχου. Ενώ, από τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια προέκυψε ότι η χρήση Botox για την εξουδετέρωση νεύρων θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι και να τους καταστήσει πιο ευάλωτους στη χημειοθεραπεία.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτική αγωγή, ικανή να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές και ανθρώπου που υποβάλλονται σε εγχείριση για αφαίρεση κακοήθους όγκου στο στομάχι.

Όπως είναι γνωστό, το Botox, χρησιμοποιείται στην «μάχη» κατά των ρυτίδων και της γήρανσης, καθώς η συγκεκριμένη τοξίνη διαταράσσει τη λειτουργία των νεύρων για να χαλαρώσουν οι μυς και να μειωθούν οι ρυτίδες.

Ερευνητές των Columbia University Medical Centre στη Νέα Υόρκη και Norwegian University of Science and Technology στο Τροντχάιμ, εξέτασαν το ρόλο του πνευμονογαστρικού νεύρου στον καρκίνο του στομάχου.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το κόψιμο του νεύρου ή η χρήση του Botox επιβράδυναν την ανάπτυξη όγκων ή τους οδήγησαν να ανταποκρίνονται περισσότερο στη χημειοθεραπεία.

virus.com

#επιστημονικά νέα #επιστημονική ανακάλυψη