Μπορούν οι συνάδελφοί σας να σας χαρίσουν καλή υγεία;

Ναι, αλλά μόνο όταν έχετε καλές σχέσεις μαζί τους!

Το καλό κλίμα στο εργασιακό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία, τη διάθεση και φυσικά, την παραγωγικότητά μας. Αυστραλοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως οι κοινωνικοί δεσμοί που αναπτύσσονται στην εργασία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Δρ. Νίκλας Στέφενς και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ ανέλυσαν 58 μελέτες που περιελάμβαναν στοιχεία για πάνω από 190.000 εργαζόμενους σε 15 χώρες. Τα άτομα αυτά προέρχονταν από διαφορετικά επαγγέλματα, από την υγεία, τις πωλήσεις μέχρι τον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. Προέκυψε λοιπόν πως οι εργαζόμενοι που είχαν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με την εταιρία που δούλευαν είχαν σημαντικά καλύτερη υγεία και μείωναν κατά πολύ τον κίνδυνο εργασιακής εξουθένωσης.

“Αισθανόμαστε λιγότερο εξουθενωμένοι και έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση όταν η ομάδα των συνεργατών και η εταιρία που εργαζόμαστε μας παρέχουν μια αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, σε μια κοινότητα, ότι είμαστε όλοι μαζί. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δείχνουν ότι οι κοινωνικοί δεσμοί στον χώρο εργασίας, ειδικά στις κοινωνικές ομάδες που σχηματίζουν οι άνθρωποι εντός δουλειάς, μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στην επαγγελματική υγεία. ” αναφέρει ο Δρ Στέφενς.Όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα οφέλη στην ψυχική υγεία είναι περισσότερα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ψυχολογία έχει άμεση σύνδεση και επηρεάζει τη συνολική υγεία. Έχετε λοιπόν έναν επιπλέον λόγο για να συσφίξετε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας.

#εργασία #εργασία και υγεία