Μπορούν τα αυγά και τα φιστίκια να μας προστατεύσουν από αλλεργίες;

Οι γιατροί μέχρι τώρα συνιστούσαν να μην δίνουμε αυτές τις τροφές μέχρι τα παιδιά να φτάσουν την ηλικία των 2 ετών. Μήπως όμως αυτό πρέπει να αλλάξει;

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College μελέτησαν 146 έρευνες που αφορούσαν αλλεργιογόνες τροφές και συμμετείχαν περισσότερα από 200.000 παιδιά. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως τα μωρά που καταναλώνουν αυγά από νωρίς, 4 έως 6 μηνών, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες σε σχέση με τα παιδιά που ξεκίνησαν να τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Για τα φιστίκια, το ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο καθώς τα παιδιά που τα κατανάλωναν από την ηλικία των 4 έως 11 μηνών είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους.

Οι δύο αυτές τροφές αποτελούν τα συχνότερα αλλεργιογόνα για τα παιδιά με ποσοστό 5,5% και 2,5% αντίστοιχα. Ένα στα είκοσι παιδιά εμφανίζουν αλλεργία σε κάποια τροφή και το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Όμως, η έρευνα δεν εξετάζει το πόσο ασφαλές είναι να δίνουμε αλλεργιογόνες τροφές σε τόσο μικρά παιδιά, επομένως είναι απαραίτητο να γίνουν επιπλέον μελέτες. Ωστόσο, ανοίγει έναν νέο δρόμο στην καταπολέμηση των αλλεργιών.  

#παιδί και διατροφή #αλλεργίες #γονείς #νέα της υγείας