Νέο κίνδυνο στις φυσικές καταστροφές ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι φυσικές καταστροφές τριπλασιάζουν την πιθανότητα άνοιας και αυξάνουν την υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν μια φυσική καταστροφή και αναγκάζονται να μετακομίσουν αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συσχετισμός των φυσικών καταστροφών με τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου και της πίεσης.

Ερευνητές από την Ιαπωνία και την Αμερική μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε το τσουνάμι του 2011 σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ανέλυσαν στοιχεία από 3.600 άτομα άνω των 65 ετών που βίωσαν την καταστροφή αυτή. Διαπίστωσαν λοιπόν πως ενώ πριν το ποσοστό άνοιας των συμμετεχόντων βρισκόταν στο 4% μετά το περιστατικό εκτινάχθηκε στο 11,5%. Τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκαν από 2,8% σε 6,5% και η υπέρταση από 54% σε 77%.

Τα υψηλότερα ποσοστά άνοιας εμφανίστηκαν σε άτομα που μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα μετά την καταστροφή των σπιτιών τους και έχασαν την επικοινωνία με πρόσωπα της καθημερινότητάς τους. Φάνηκε μάλιστα, πως όσο πιο σοβαρές ήταν οι ζημιές που είχαν υποστεί τα σπίτια τους τόσο αυξάνονταν τα περιστατικά ενώ αντίθετα, η απώλεια συγγενών και φίλων δεν έδειξε να επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στις άμεσες επιπτώσεις που έχει η φυσική καταστροφή στον ψυχισμό των ανθρώπων, όπως το μετατραυματικό σύνδρομο και στρες. Η έρευνα αυτή ανέδειξε για πρώτη φορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η καταστροφή στην υγεία των ατόμων που την βιώνουν και συγκεκριμένα στις γνωστικές και νοητικές λειτουργίες τους.  

#επιστημονικά νέα #επιστημονική ανακάλυψη #ψυχοσωματική υγεία #περιβάλλον