Ο αιμοδότης που έχει σώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ζωές

Ο 78χρονος Αυστραλός, γνωστός και ως “ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι”, έχει χαρίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως παιδιά και μωρά, χάρη σε μία σπάνια πάθηση που έχει στο αίμα του.

Το αίμα του James Harrison περιέχει ένα είδος αντισώματος (Rho D) που καταπολεμά τη νόσο Ρέζους. Πρόκειται για μια ασθένεια του ανοσοποιητικού, όπου τα αντισώματα μιας εγκύου καταστρέφουν τα κύτταρα του αίματος του μωρού. Χάρη στο αίμα του Harrison,οι γιατροί κατάφεραν να συνθέσουν ένα εμβόλιο που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των αντισωμάτων, το “Anti – D”.

Το αίμα του James Harrison περιέχει ένα είδος αντισώματος (Rho D) που καταπολεμά τη νόσο Ρέζους. Πρόκειται για μια ασθένεια του ανοσοποιητικού, όπου τα αντισώματα μιας εγκύου καταστρέφουν τα κύτταρα του αίματος του μωρού. Αυτό που συμβαίνει είναι πως αν μια μητέρα έχει ρέζους αρνητικό και το έμβρυο έχει ρέζους θετικό το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αναγνωρίζει το έμβρυο ως ξένο σώμα και του επιτίθεται.

Χάρη στο αίμα του Harrison,οι γιατροί κατάφεραν να συνθέσουν ένα εμβόλιο που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των αντισωμάτων, το “Anti – D”. Η ιδιότητα του Harrison έγινε γνωστή όταν σε ηλικία μόλις 18 χρονών αποφάσισε να γίνει δότης αίματος, εξαιτίας ενός τροχαίου που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή σε μικρότερη ηλικία. Την εποχή εκείνη, η ασθένεια Ρέζους σκότωνε χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο - μόνο στις Η.Π.Α. 10.000 παιδιά ετησίως – και προκαλούσε σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Έτσι, ο Harrison αποφάσισε να προσφέρει μεγάλες ποσότητες πλάσματος 2 φορές το μήνα.

Το 17% των γυναικών στην Αυστραλία παρουσιάζει αυτή την πάθηση και αν υπολογίσει κανείς ότι ο Harrison έδωσε αίμα περισσότερες από χίλιες φορές, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του έργου του.

#true story #επιστήμη και υγεία