Οι κολπικές πλύσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα για την υγιεινή του κόλπου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, οι γυναίκες που κάνουν κολπικές πλύσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών.

Η μεγάλη έρευνα παρακολούθησε περισσότερες από 40.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο για ένα χρόνο. Στη λήξη αυτής της περιόδου 154 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στις ωοθήκες. Το ποσοστό των γυναικών που έλαβαν αυτή τη διάγνωση και έκαναν κολπικές πλύσεις ένα χρόνο πριν την παρακολούθησή τους ήταν διπλάσιο.

Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ των κολπικών πλύσεων και του καρκίνου είναι ακόμη άγνωστη, καθώς η συσχέτιση αυτή δεν δηλώνει απαραίτητα και αιτιότητα. Οι ερευνητές εικάζουν πως ίσως η σχέση των πλύσεων με τον καρκίνο να υπάρχει επειδή οι γυναίκες που είναι τακτικές με την πλύση του κόλπου έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν λοιμώξεις, φλεγμονές και διάφορες άλλες παθήσεις. Αναφέρουν πως είναι πιο πιθανό οι παθήσεις αυτές να συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν αναιρεί την ποιότητα της μελέτης αλλά αυτό που αναφέρουν οι επιστήμονες της γυναικολογίας είναι πως πρέπει να υπάρξουν κι άλλες μελέτες γύρω από το θέμα των κολπικών πλύσεων, μιας και αυτή ήταν η πρώτη!

#γυναίκα #έρευνα #επιστημονική ανακάλυψη