Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται! Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος;

Οι καβγάδες μπορούν να γίνουν χρήσιμοι και εποικοδομητικοί, αν μάθουμε να τους διαχειριζόμαστε σωστά.

Υπάρχει “σωστός” τρόπος σε έναν καβγά; Τι πρέπει να προσέξουν οι άνθρωποι και ειδικά τα ζευγάρια όταν τσακώνονται ώστε να υπάρχει ουσία και ένα αποτέλεσμα από το διαπληκτισμό τους;

Δεν τους αποφεύγουμε

Για να έχει διάρκεια μία σχέση και να είναι ειλικρινής, δεν πρέπει να αποφεύγουμε τους καβγάδες. Το να θίγουμε “δύσκολα” θέματα μπορεί να δείχνει τρομακτικό, όμως αν τα αποφεύγουμε διογκώνονται και συχνά καταλήγουμε να ξεσπάμε στο σύντροφό μας για θέματα μικρότερης σημασίας. Μία από τις σημαντικότερες βάσεις για να έχουμε υγιή και ευτυχισμένη σχέση είναι να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά ακόμα και για θέματα που θεωρούνται ταμπού ή άβολα.

Δεν χρησιμοποιούμε βρισιές

Όσο εξοργισμένοι και αν νιώθουμε, το να καταφεύγουμε σε βρισιές, ειρωνείες και γενικότερα περιφρονητική συμπεριφορά δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουμε και να ξεχάσουμε πραγματικά “βαριές” κουβέντες που ειπώθηκαν σε έναν καβγά.

Κάνουμε “ήπιους” καβγάδες

Σύμβουλοι σχέσεων και γάμων, επισημαίνουν πως ένας τσακωμός πρέπει να ξεκινά ήπια και σταδιακά και να τελειώνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τα ζευγάρια έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από πολλές διαμάχες, ξεκινούν σιγά – σιγά τον τσακωμό τους και αναφέρονται στα “δύσκολα” θέματα με λεπτούς χειρισμούς ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν να αποφορτίζουν το κλίμα όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση. Επιπλέον, δεν διακόπτουν το έτερον ήμισυ αλλά περιμένουν υπομονετικά να απαντήσουν ακούγοντας προσεκτικά τι λέει ο συνομιλητής τους. Ειδικά οι άντρες, πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πώς ξεκινούν έναν καβγά, καθώς αν αρχίσουν με σκληρό τρόπο δύσκολα καταφέρνουν να διορθώσουν την κατάσταση.

Αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα και την οπτική του άλλου

Το να κατανοούμε τις απόψεις και την οπτική του άλλου είναι βασικά για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη διαμάχη μας. Αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις, πρέπει να είμαστε σε θέση να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική του άλλου. Μάλιστα, η θετική στάση απέναντι στην άποψη του άλλου “ρίχνει” τις άμυνες του ατόμου και δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος για μία παραγωγική συζήτηση.

Δίνουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα και ειδικά πριν ηρεμήσουμε. Είναι πολύ πιθανό οι εικασίες μας να μη βγουν αληθινές, γι' αυτό πρέπει πάντοτε να δίνουμε στο έτερον ήμισυ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Προφανώς, δεν γίνεται να βάλουμε κανόνες στους τσακωμούς μας και αποκλείεται να μην έχουμε κάνει κάποιο από τα παραπάνω λάθη. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να αντιλαμβανόμαστε πως το κόστος του στιγμιαίου ξεσπάσματός μας, η επικράτηση του θυμικού, έχει περισσότερες επιπτώσεις από την ευχαρίστηση της στιγμής που μας προσφέρει.

Δεν ξεχνάμε πως είμαστε ομάδα

Δεν είμαστε εχθροί αλλά δύο άνθρωποι που θέλουμε να βρούμε μία καλή λύση στο πρόβλημά μας. Το πρόβλημα αγγίζει και τους δύο, επομένως έχουμε κοινό στόχο: την επίλυσή του. Να το θυμάστε αυτό, όσο θυμωμένοι και αν είστε με τον/την σύντροφό σας.

#σχέσεις #άνδρας #γυναίκα