Παιδί και ξένες γλώσσες: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Τα περισσότερα παιδιά προχωρούν στην εκμάθηση μίας ή ακόμα και δύο ξένων γλωσσών από μικρή ηλικία.

Τι πρέπει να όμως γνωρίζουν οι γονείς όσον αφορά αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης του παιδιού τους.

Η σωστή ηλικία

Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μία ξένη γλώσσα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες, Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περίοδος που έχει ξεκινήσει ήδη το σχολείο είναι η καλύτερη επιλογή. Φυσικά, μία καλή επιλογή είναι να ξεκινήσει και σε μικρότερη ηλικία σε ένα γκρουπ με συνομήλικα παιδιά όπου θα μπορέσει να έχει μία πρώτη επαφή με τη γλώσσα αλλά και να κοινωνικοποιηθεί.

Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα

Το ξεκίνημα της εκμάθησης της μίας γλώσσας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπέσει με εκμάθηση και δεύτερης γλώσσας καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μπερδέψετε το παιδί. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για τη μητρική και την πρώτη ξένη γλώσσα είτε για δύο ξένες γλώσσες. Καλό είναι να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί με τη γλώσσα πριν περάσει στην επόμενη.

Ο σωστός τρόπος να αγαπήσει μία γλώσσα

Μπορεί να θέλετε να εξοικειωθεί το παιδί με τη ξένη γλώσσα όμως το να προσπαθείτε να του μάθετε λέξεις ή φράσεις ίσως να μην είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος. Αντίθετα, τα τραγούδια, τα παιχνίδια ή τα κινούμενα σχέδια είναι ένας καλός τρόπος για να αγαπήσει το παιδί τη γλώσσα. Να θυμάστε, ότι ο εκπαιδευτικός ξέρει πολύ καλύτερα πώς να κάνει το παιδί να εξοικειωθεί με τη γλώσσα οπότε καλό θα ήταν να μην επεμβαίνετε, μπερδεύοντάς το.

Η κατάλληλη ώρα για το μάθημα

Αφήστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά το σχολείο ώστε το παιδί να έχει χρόνο να ξεκουραστεί ή να παίξει λίγο. Επίσης, μην βάζετε τα μαθήματα πολύ αργά, κοντά στην ώρα του ύπνου γιατί είτε το παιδί θα είναι κουρασμένο και θα νυστάζει είτε θα έχει υπερένταση μετά και δεν θα μπορεί να κοιμηθεί.

Όχι στο “ταυτόχρονο” μάθημα

Το να κάνει μάθημα μαζί με τα αδέρφια του ή με παιδιά άλλης ηλικίας και τάξης, καλό είναι να αποφεύγεται. Αναγκαστικά, ένα από τα δύο παιδιά θα μένει πίσω. Έτσι, αν και μπορεί να σας βολεύει οικονομικά καλό ή από άποψη χρόνου καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε ένα φροντιστήριο όπου θα συνυπάρχει με συνομήλικα παιδιά.

Τηρήστε τα διαλείμματα

Είναι απαραίτητο να έχει χρόνο να ξεκουράζεται και να φορτίζει τις μπαταρίες. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά διαλείμματα ανάμεσα σε ασκήσεις. Τα ολιγόλεπτα διαλείμματα πρέπει να γίνονται περίπου ανά 25 λεπτά.

Μην αγχώνεστε

Όταν ένα παιδί δεν δείχνει ενδιαφέρον για μία γλώσσα και δεν φαίνεται να “τα παίρνει” δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Από το να μισήσει τη γλώσσα καλύτερα είναι να του δώσετε χρόνο να την αγαπήσει και αν στην παρούσα φάση δεν δείχνει να ανταποκρίνεται αφήστε το για αργότερα! Μην ξεχνάτε πως ποτέ δεν είναι αργά για να μάθουμε κάτι νέο και σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορέσει να αντιληφθεί καλύτερα την αξία που έχει η εκμάθηση της.

#παιδί και εκπαίδευση #γονείς