Μειώνεται ο κίνδυνος αποβολής αν έχετε ΑΥΤΟ το σύμπτωμα

Ζαλάδες, τάση προς εμετό, πρήξιμο κτλ αποτελούν ένα “πακέτο” συμπτωμάτων που μία έγκυος γυναίκα μπορεί να νιώσει.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι ναυτίες συνδέονται με μία υγιή εγκυμοσύνη χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στις ΗΠΑ έδειξαν πως οι γυναίκες που τις βιώνουν μειώνουν την πιθανότητα αποβολής του εμβρύου.

Ανέλυσαν στοιχεία από 800 εγκύους και διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που είχαν ναυτίες ή έκαναν εμετούς είχαν 50% με 75% λιγότερες πιθανότητες να αποβάλλουν, ακόμα κι αν στο παρελθόν είχαν αποβάλει. Ο κίνδυνος της αποβολής είναι αυξημένος κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης. Περίπου το 80% των γυναικών, και κυρίως οι νεαρότερες σε ηλικία, νιώθουν ναυτίες ή κάνουν εμετούς ή και τα δύο και μάλιστα τα συμπτώματα αυτά αυξάνονται όσο προχωρά η κύηση μέχρι περίπου τη 12η εβδομάδα.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μία ομαλή κύηση, όμως εικάζουν πως ίσως είναι ένας τρόπος να τις προειδοποιήσει το σώμα τους για λανθασμένες επιλογές στη διατροφή ή στις συνήθειές τους (πχ κάπνισμα ή αλκοόλ) και άρα ο οργανισμός τους δείχνει να είναι σε “επαγρύπνηση”. Μία άλλη υπόθεση είναι πως ίσως τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε αυξημένες ορμόνες και δείχνουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και την “ανταπόκριση” του στις απαιτήσεις τις εγκυμοσύνης.

Φυσικά, οι ναυτίες και οι εμετοί δεν αποτελούν είδος προστασίας και αν τα συμπτώματα είναι έντονα και καθημερινά θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους καθώς υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με την απώλεια βάρους εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων. Άλλωστε, η έλλειψη αυτών των συμπτωμάτων δεν προμηνύει επιπλοκές, απλά η έρευνα αυτή έδειξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν οι γυναίκες που έχουν αυτά τα συμπτώματα - σε φυσιολογικό βαθμό – για την πορεία της κύησής τους.

#γυναίκα #εγκυμοσύνη #έρευνα