Προσοχή στις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο

Ακόμα και μία κεφαλιά επηρεάζει αμέσως τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητα μνήμης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ στη Βρετανία διαπίστωσαν πως το ποδόσφαιρο κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους από αυτούς που πιστεύαμε. Μία μπαλιά με το κεφάλι δημιουργεί μικρές αλλά όχι αμελητέες αλλαγές στον εγκέφαλο μας και χειροτερεύουν τη μνήμη.

Με τη βοήθεια 19 ανδρών και γυναικών εθελοντών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, οι επιστήμονες έλεγξαν τις μεταβολές που συντελούνται στον εγκέφαλο. Στα τεστ μνήμης, οι επιδόσεις των εθελοντών μετά από το χτύπημα της μπάλας ήταν 41% έως και 67% χειρότερες. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος μετά από μερικές μόλις κεφαλιές παρουσίαζε τάσεις συστολής. Ευτυχώς, οι αλλαγές ήταν παροδικές και η επήρεια των χτυπημάτων διαρκούσε περίπου ένα 24ωρο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι επαγγελματίες ή ακόμα και οι άνθρωποι που παίζουν ποδόσφαιρο τακτικά βάλλονται περισσότερο από τις επιπτώσεις αυτές και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Γι' αυτό, επιμένουν πως η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε να διαπιστώσουν ενδεχόμενες βλάβες που μπορεί να προκαλεί αυτό το τόσο δημοφιλές άθλημα.  

#άνδρας #παιδί #γυναίκα #υγεία και άσκηση #εγκέφαλος #μνήμη