Πώς βιώνει ο άνδρας την κρίση μέσης ηλικίας;

Πολλοι άνδρες στα τέλη της δεκαετίας των 40 βιώνουν μία σειρά από αλλαγές στην υγεία, την εμφάνιση και τις συνήθειές τους, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Συνειδητοποίηση βαθύτερων αγωνιών και υπαρξιακά ερωτήματα του τύπου, "που πάω", "είμαι ευτυχισμένος;", "ζω πραγματικά τη ζωή που έχω επιλέξει;", ανασύρονται επιτακτικά και ζητούν απάντηση..

Πρόκειται για μια περίοδο έντονων συναισθηματικών εναλλαγών που συνοδεύεται από αλλεπάλληλες σκέψεις και αξιολογήσεις γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με κυρίαρχο στοιχείο την αίσθηση του ανικανοποίητου και την αμφισβήτηση των επιλογών του.

Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: 

  • η αϋπνία, 
  • η κόπωση, 
  • οι εναλλαγές της διάθεσης, 
  • η αδυναμία συγκέντρωσης, 
  • η ανησυχία, 
  • οι σκέψεις για αυτά που «δεν έγιναν», ή για το «αν έχει νόημα η ζωή μου ως έχει».

Οι καταχρήσεις, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, οι σκέψεις ότι είναι εγκλωβισμένος, η προσκόλληση στην εμφάνιση και το σώμα, οι τάσεις φυγής από την οικογένεια καθώς και μια ψυχολογία ελαφριά και ενθουσιώδης, που συχνά δεν συνάδει με το εκάστοτε πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές.

Ο άνδρας σε κρίσης έχει έντονες τάσεις φυγής και μια ανάγκη για άμεση εκφόρτιση και αλλαγή στην ζωή του. Η ψυχολογία του θυμίζει εκείνη του εφήβου και την χαρακτηριστική ψυχολογική του αστάθεια.

Μπορεί να αλλάξουν τρόπο ζωής ξαφνικά, να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους, την δουλειά τους, να αλλάξουν τόπο διαμονής, να κάνουν καινούργια σχέση, να αλλάξουν στάση απέναντι στην φροντίδα της υγείας τους, να αλλάξουν στυλ ντυσίματος και συμπεριφοράς ή να οδηγηθούν σε οιαδήποτε άλλη πράξη αμφισβήτησης των μέχρι τώρα δεδομένων της ζωής τους.

Εκλυτικοί παράγοντες σχετίζονται με μια ξαφνική αίσθηση ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους, την έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης από τον γάμο τους, έναν θάνατο ή αποχωρισμό από ένα σημαντικό πρόσωπο, ή μια απειλή για την υγεία τους.

Όπως όλοι οι κύκλοι ζωής έτσι και αυτός θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης από πλευράς σας και όχι συγκάλυψης, που θα σας οδηγήσει τυφλά σε παρορμητικές αποφάσεις που μπορεί στο μέλλον να μετανιώσετε.

#άνδρας #ψυχολογία #αντιμετώπισέ το