Πώς μας επηρεάζει μια μετακόμιση;

Νέες έρευνες ήρθαν να αποδείξουν κάτι που ήδη υποψιαζόμασταν. Οι συχνές μετακομίσεις επηρεάζουν τις επιδόσεις του παιδιού το σχολείο ενώ μεγαλώνοντας αποκτούν πιο κακή ψυχική υγεία και αναπτύσσουν συνήθως αντικοινωνική συμπεριφορά.

Η έρευνα του κολεγίου της Βοστώνης έδειξε πως οι μετακομίσεις επηρεάζουν αρνητικά τους βαθμούς των περισσότερων παιδιών. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο συχνά εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές εντάσεις και ελλείψεις στις κοινωνικές και μαθησιακές δεξιότητές του που μπορεί να κρατήσουν για χρόνια. Σε πιο μεγάλη ηλικία και στα πρώτα χρόνια της εφηβείας η επιρροή μειώνεται και διαρκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Κοινά προβλήματα δημιουργεί και η συχνή αλλαγή σχολείων ακόμα και αν το παιδί εξακολουθεί να μένει στο ίδιο σπίτι. Εν ολίγοις, η έρευνα αποδεικνύει την σημασία της σταθερότητας στη ζωή ενός παιδιού.

Μία ακόμα μεγάλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανέλυσε στοιχεία 1,5 εκατομμυρίων Δανών – η μόνη χώρα που καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία μετακίνησης κάθε ατόμου – που γεννήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών '70 – αρχές '00 καταγράφοντας κάθε μετακόμισή τους έως την ηλικία των 15. Συσχέτισαν τη συχνότητα μετακομίσεων με μετέπειτα στοιχεία των ανθρώπων αυτών έως ότου γίνουν 45 χρονών. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως το 37% είχαν μετακομίσει τουλάχιστον μία φορά μέχρι την εφηβεία και οι περισσότερες από αυτές είχαν γίνει σε νηπιακή ηλικία. Τα άτομα που είχαν μετακομίσει περισσότερο εμφάνισαν πιο πολλά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους, όπως θέματα συμπεριφοράς και παραβατικότητας, κατάχρηση ουσιών και ψυχικές παθήσεις. Ιδιαίτερα οι συνεχείς μετακομίσεις στην ηλικία μεταξύ 12 – 14 ετών συνδέθηκαν με τη βίαιη συμπεριφορά και με τις απόπειρες αυτοκτονίας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μετακινήσεις επηρέασαν τους συμμετέχοντες εξίσου, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν.

Επομένως, μία μετακόμιση έχει πολύ περισσότερες συνέπειες από αυτές που πιστεύαμε. Καλό θα ήταν να προσπαθούμε να διατηρούμε ένα σταθερό περιβάλλον για τα παιδιά και να παρακολουθούμε τις αλλαγές που θα φέρει μια τέτοια απόφαση. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το χειριστούμε οι ίδιοι, καλό θα ήταν να ζητήσουμε τη συμβουλή των ειδικών.

#παιδοψυχολογία