Πώς συνδέεται η παχυσαρκία με την καισαρική;

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο της καισαρικής τομής έχουν περισσότερους πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους.

Νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ δίνει λεπτομέρειες για το πώς και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο η μέθοδος με την οποία γεννήθηκε. Η έρευνα αυτή απέδειξε πως τα άτομα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους στην παιδική ηλικία. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας τους “ακολουθεί” και στην ενήλικη ζωή τους.

“Η καισαρική είναι αναμφίβολα μία απαραίτητη και πολλές φορές σωτήρια επιλογή σε κάποιες περιπτώσεις” αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας δρ. Jorge Chavarro. Ωστόσο, η καισαρική αποτελεί μία επιλογή που πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Στην Αγγλία 1 στις 5 γυναίκες καταφεύγουν στην καισαρική τομή και το ποσοστό αυτής της μεθόδου έχει ανέβει κατά 26,2% τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 22.000 νεαρούς ενήλικες για περισσότερα από 16 χρόνια. Διαπίστωσαν μάλιστα, πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία από τα αδέρφια τους που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Παιδιατρική και οι επιστήμονες εικάζουν πως εκτός από όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση της παχυσαρκίας, η αύξηση των καισαρικών αποτελεί μία επιπλέον αιτία.

#επιστημονικά νέα #υγεία #υγεία του παιδιού #παχυσαρκία #έρευνα