Ραγδαία μείωση της γονιμότητας εξαιτίας του ύπνου!

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ώστε να μη δημιουργούμε προβλήματα γονιμότητας;

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξε πως οι άνδρες που κοιμούνται λίγες ώρες αλλά και όσοι κοιμούνται πολλές αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας. Συστήνουν μάλιστα πως η κατάλληλη – από άποψη γονιμότητας – διάρκεια είναι οι 7 με 8 ώρες ύπνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 790 ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν απογόνους και τα συσχέτισαν με τη διάρκεια ύπνου. Διαπίστωσαν πως οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερες από 9 μείωσαν κατά 42% την πιθανότητα απόκτησης ενός παιδιού σε σχέση με όσους κοιμούνται 8 ώρες.

Από την έρευνα φάνηκε πως οι επιπτώσεις του ύπνου στη γονιμότητα είναι πολύ πιο σημαντικές απ' ότι πιστεύαμε ως σήμερα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η εξήγηση αυτής της σύνδεσης μεταξύ ύπνου και γονιμότητας για τους άνδρες βρίσκεται στην τεστοστερόνη. Η ορμόνη αυτή αποτελεί ζωτική ουσία για την αναπαραγωγή και παράγεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μία δεύτερη εξήγηση, ίσως να βρίσκεται στους μεταβολικούς παράγοντες που και αυτοί ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για την επιρροή του ύπνου στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Παρόλο που η υπογονιμότητα αποτελεί πρόβλημα για περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως, ποσοστό που αγγίζει το 15% και στην Ελλάδα “ανεβαίνει” στο 20%, ελάχιστα στοιχεία έχουμε για το τι μπορεί να την επηρεάζει πέρα από βιολογικά προβλήματα.

#άνδρας #γονιμότητα #έρευνα