Νέα μελέτη συνδέει την νευρογενή ανορεξία με ... βακτηριακή λοίμωξη!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ ανακάλυψαν σε μελέτη τους, ότι η διατροφική διαταραχή της ανορεξίας μπορεί να σχετίζεται με μία φυσική λοίμωξη που προκαλούν βακτήρια, τα οποία διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλείται στον οργανισμό αίσθημα αηδίας προς το φαγητό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η πρώτη φορά που συνδέεται η ανορεξία με μια φυσική μόλυνση, σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη, που υποστηρίζει ότι η ανορεξία οφείλεται σε ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ πιστεύουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχουν παρόμοια αιτιολογία.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιες σοβαρές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα ψυχικών τραυμάτων ή ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ενώ είναι στατιστικά επιβεβαιωμένο ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο επιρρεπής σε αυτοάνοσες νόσους - όπως είναι η κακοήθης αναιμία - όπου το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επίθεται στα υγιή κύτταρα. Ομοίως οι γυναίκες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανορεξία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και CFS. 

Ο Dr Quenton Wessels από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, υποστηρίζει ότι οι ασθένειες ξεκινινούν όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει την επίθεση ορισμένων βακτηρίων, τα οποία στρέφονται σε υγιή κύτταρα του σώματος.

«Είναι πραγματικά μια περίπτωση πλαστοπροσωπίας», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που είναι ξένο με την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο στη συνέχεια επιτίθεται σε κάτι άλλο. Τα αντισώματα στη συνέχεια ενεργούν στο σύστημα του εγκεφάλου, προκαλώντας ακραία συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αηδίας και του φόβου. Είναι τα συναισθήματα που "μπαίνουν" στο μυαλό των εφήβων κοριτσιών, τα οποία ούτως ή άλλως στην ηλικία αυτή σκέφτονται το ιδανικό σχήμα και το μέγεθος σώματος. Η αηδία και ο φόβος για το φαγητό ξεκινούν και μαζί με αυτά ξεκινά και η ανορεξία. Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι σαν μικρόβια μέσα μας τα οποία καθορίζουν τη διάθεσή μας για φαγητό».

Περίπου 750.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και άλλοι 75.000 από ανορεξία. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ 250.000 έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

#γυναίκα #επιστημονικά νέα #επιστημονική ανακάλυψη #διατροφή