Συχνότερα είναι τα "σιωπηλά" εμφράγματα στους άνδρες

Σιωπηλό έμφραγμα είναι αυτό που δεν έχει εμφανή συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια, όπως π.χ. δυνατό πόνο στο στήθος, δύσπνοια και κρύο ιδρώτα. Τα αφανή αυτά εμφράγματα, τα οποία αυξάνουν το κίνδυνο θανάτου είναι - σύμφωνα με νέα έρευνα - συχνότερα στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation, απέδειξε ότι σχεδόν τα μισά εμφράγματα από αυτά που συμβαίνουν, είναι χωρίς έντονα συμπτώματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Ελσαγιέντ Σολιμάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουείκ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 9.500 μεσήλικες.

Σε διάρκεια εννέα ετών, 386 είχαν πάθει έμφραγμα με κλινικά συμπτώματα και άλλοι 317 έμφραγμα χωρίς συμπτώματα. Διαπιστώθηκε ότι τα «σιωπηλά» εμφράγματα αποτελούν περίπου το 45% των συνολικών, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και αυξάνουν κατά 34% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα «σιωπηλά» εμφράγματα συμβαίνουν συχνότερα σε άνδρες αλλά είναι πιθανότερο να σκοτώσουν τις γυναίκες (58%) από ό,τι τους άνδρες (23%). Τον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες.

Τα αφανή εμφράγματα έχουν ανεπαίσθητα συμπτώματα που σπάνια τα προσέχει κανείς (ένας μικρό πόνο ή κάψιμο στο στήθος, μια μικρή δύσπονια κ.α,). Ανιχνεύονται αργότερα, συνήθως όταν οι ασθενείς υποβληθούν σε κάποιο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα, γιατί άλλα εμφράγματα γίνονται αμέσως αντιληπτά και άλλα όχι, αν και αμφότερα είναι επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη στιγμή που ανακαλύπτονται, τα «σιωπηλά» εμφράγματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου επιθετικά με αυτά που είχαν έντονα συμπτώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όταν κανείς έχει πάθει σιωπηλό έμφραγμα, πρέπει πλέον να σταματήσει να καπνίζει, πρέπει να μειώσει το βάρος του, να ελέγξει τη χοληστερόλη και την πίεσή του, να ασκείται περισσότερο κ.α.

#άνδρας #έμφραγμα #πρόλαβέ το #αντιμετώπισέ το