Τα παιδικά τραύματα προκαλούν πρόωρη γήρανση

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις επιπτώσεις τους στη ψυχολογία μας. Όμως, έχουν και άλλες, ανησυχητικές επιπτώσεις.

Νέα έρευνα που έγινε σε συνεργασία πανεπιστημίων των ΗΠΑ και του Καναδά σε περίπου 5.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών, έδειξε πως οι τραυματικές εμπειρίες σε νεαρή ηλικία προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Τα τελομερή είναι μία περιοχή του dna και προστατεύει στην ουσία από τη φθορά. Όσο μεγαλώνουμε τα τελομερή μικραίνουν μειώνοντας την προστασία του σώματος από τη φθορά. Όμως, η έρευνα αυτή απέδειξε πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μειώνουν τη δράση τους. Οι τοξίνες του περιβάλλοντος, το άγχος, η μειωμένη άσκηση ή το να μην κάνετε διαλογισμό είναι μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που τα επηρεάζουν.

Μελέτησαν λοιπόν και την επίδραση που είχαν στρεσογόνες εμπειρίες στην παιδική και στην ενήλικη ζωή. Οι εμπειρίες αυτές χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες, οικονομικές και κοινωνικές. Οικονομικές μπορούσαν να είναι μία απόλυση δική τους ή των γονιών τους, να χάσουν το σπίτι ή το μαγαζί που είχαν, να τους κάνουν έξωση, να καταφεύγουν σε κουπόνια τροφίμων κ.α. Στις κοινωνικές συγκαταλέγονται ο θάνατος κάποιου, η γονική κακοποίηση, ο εθισμός των γονιών σε ουσίες καθώς και η συμμετοχή των παιδιών σε διαμάχες των γονέων (πχ για την κηδεμονία). Να σημειωθεί, πως οι ερευνητές για να καταλήξουν σε ακριβή συμπεράσματα όσον αφορά την επιρροή αυτών των γεγονότων, έλαβε υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη συνολική υγεία, την εκπαίδευση, το βάρος και τις κακές συνήθειες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά όσο και ανησυχητικά. Οι κακές οικονομικές εμπειρίες στην ενήλικη ζωή φάνηκαν να μην έχουν κανένα αντίκτυπο στη γήρανση των κυττάρων. Οι κοινωνικές επιβάρυναν την απόδοση των κυττάρων κατά 8%.

Τι έδειξε όμως για τις εμπειρίες που βιώνονται σε παιδική ηλικία. Εδώ, τα ποσά διαφέρουν σημαντικά. Τα κύτταρα επιβαρύνονται κατά 11% και μάλιστα το ποσό αυτό “μένει” στα άτομα για ολόκληρη τη ζωή τους. Όταν σε αυτό το ποσοστό, προστεθούν στρεσογόνοι παράγοντες από την ενήλικη πια ζωή (εμπειρίες, κακές συνήθειες, έλλειψη άσκησης κτλ) καταλαβαίνουμε πως τα τελομερή δέχονται ένα ισχυρό χτύπημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αλλαγές που συντελούνται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια ενός άσχημου βιώματος σε νεαρή ηλικία είναι τόσο ισχυρές που ενσωματώνονται στα γονίδια και μεταβάλλουν την έκφρασή τους σχεδόν σε μόνιμη βάση.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων μπροστά στα παιδιά, καθώς οι επιπτώσεις τους μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

#ψυχοσωματική υγεία #ψυχολογία #αντιγήρανση #αντιμετώπισέ το #πρόλαβέ το