Πώς να βοηθήσετε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές

Αν η εργασία και το περιβάλλον της μοιάζουν απειλητικά για τον οποιονδήποτε άνθρωπο, σκεφτείτε πώς μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που υποφέρει από κάποια διαταραχή.

Ναι, οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν όλους του τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Η εργασία στις περιπτώσεις αυτές βοηθά ιδιαίτερα το άτομο να αντεπεξέλθει σε άλλους τομείς αλλά και να διαχειριστεί την ίδια την ασθένεια. Αν λοιπόν έχετε κάποιον στον εργασιακό σας περίγυρο που αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, δείτε τι θα ήθελε να ξέρετε για αυτόν.

Η εργασία είναι μεγάλη πρόκληση

Ακόμα και η φυσική του παρουσία στο χώρο απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους του. Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η ασθένεια του είναι πολλές και τον δυσκολεύουν να πραγματοποιήσει εργασίες που για τους γύρω του φαίνονται απλές. Οι διαταραχές ύπνου ή έλλειψη συγκέντρωσης μπορούν να κάνουν το εργασιακό περιβάλλον ανυπόφορο.

Η έλλειψη υποστήριξης μειώνει την παραγωγικότητα

Για όλους μας, η υποστήριξη στην εργασία μας είναι σημαντική, γίνεται όμως απαραίτητη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα. Η ενθάρρυνση, η κατανόηση και η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα άτομα αυτά “πάσχουν” από έλλειψη κινήτρου.

Φοβούνται να αποκαλύψουν την ασθένεια τους

Οι ψυχικές ασθένειες εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού και ιδιαίτερα για τους εργασιακούς χώρους. Φυσικά, το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε ασθένεια, καθώς τα άτομα που νοσούν φοβούνται πως θα χάσουν μία προαγωγή ή ακόμα και τη δουλειά τους. Προτιμούν λοιπόν να αποσιωπούν την ασθένειά τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η αναρρωτική άδεια παίρνει ένα διαφορετικό νόημα

Όχι δεν παίρνουν άδεια επειδή έχουν ένα απλό κρυολόγημα. Οι ψυχικές ασθένειες συμβαδίζουν με σωματικά συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, οι κρίσεις πανικού, πόνοι στο στομάχι, που τους εξουθενώνουν.

Η ψυχική ασθένεια είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική

Κανένας δεν θα απέλυε ένα άτομο που πάσχει από καρκίνο επειδή θα έλειπε για θεραπεία κάποιες μέρες ή ώρες της εβδομάδας. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ψυχικές ασθένειες. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο, που πολλές φορές συμπίπτει με τις ώρες εργασίας. Ο εγκέφαλος αποτελεί μέρος του σώματος και του οργανισμού μας επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Η ψυχική υγεία δεν είναι αστείο

Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει εκφράσεις που περιγράφουν μια ψυχική ασθένεια θέλοντας απλά να πείτε κάτι αστείο. Το να έχει κανείς “άγχος για τη δουλειά” δεν σημαίνει πως βιώνει “κρίση πανικού”, ούτε αν κάποιος είναι “κακοδιάθετος ή στεναχωρημένος” σημαίνει πως έχει “κατάθλιψη”. Αυτές οι εκφράσεις στιγματίζουν τα άτομα που νοσούν, κάνοντας τα να νιώθουν άσχημα για την ασθένεια τους.

Μην ξεχνάτε, πώς τα ψυχικά νοσήματα είναι κάτι περισσότερο από συχνά και μπορεί να τα εμφανίσει οποιοσδήποτε άνθρωπος ασχέτως αν έχει βεβαρημένο ιστορικό ή όχι. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζουν ένα ψυχικό νόσημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

#εργασία και υγεία #ψυχολογία #ψυχοσωματική υγεία