Το κάπνισμα βλάπτει και τον εγκέφαλο

Είτε πρόκειται για κανονικό τσιγάρο είτε για ηλεκτρονικό οι επιπτώσεις του στον εγκέφαλο είναι πολλές.

Η νικοτίνη που υπάρχει στον καπνό και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες, μειώνει τη μνήμη, την ικανότητα αντίληψης, μάθησης και προσοχής. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις, δεν ισχύουν μόνο στους καπνιστές αλλά αφορούν και τους παθητικούς καπνιστές. Η επιρροή της νικοτίνης αυξάνεται σε εφήβους και παιδιά επηρεάζοντας τις επιδόσεις και στο σχολείο. Η τοξική αυτή ουσία προκαλεί βλάβες σε μοριακό, κυτταρικό και οργανικό επίπεδο στον εγκέφαλο απορυθμίζοντας τις λειτουργίες του.

Έρευνες αναφέρουν πως τα τμήματα του εγκεφάλου των καπνιστών που αφορούν τις γνωστικές του λειτουργίες είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα των μη καπνιστών. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη μέσω των πνευμόνων διοχετεύεται στην κυκλοφορία του αίματος καταλήγοντας στον εγκέφαλο. Εκεί προσκολλάται στους νικοτινικούς υποδοχείς, μία ομάδα πρωτεϊνών, μειώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που εκτίθενται από μικρή ηλικία, ακόμα και από την εμβρυακή, εκτός από προβλήματα μάθησης έχουν και αυξημένο άγχος ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν σε ουσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν πίσσα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη νικοτίνη, η οποία υπάρχει σε αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα τσιγάρα καπνού. Αυτό που παραμένει ακόμα άγνωστο και πρέπει να ερευνηθεί είναι σε ποια ποσότητα η νικοτίνη προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο. 

#υγεία #κάπνισμα